Postbariatrik Estetik Girişimler

Postbariatrik Estetik Girişimler

Title:

Description:

Postbariatrik Estetik Girişimler

postbariatrik estetik girişimler

Obezite birçok tıbbi problemle doğrudan ilişkisi bulunan ve tedavisi zor olabilen kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Bariatrik cerrahi prosedürler sayesinde; uygulamaya engel bir durumu olmayan hastaların sindirim sistemlerinde yapılan kalıcı ya da geçici değişikliklerle kilo verme süreçlerinin kolaylaştırılması hedeflenir. Bariatrik cerrahi düzenli diyet ve egzersizle kilo veremeyen ve fazla kilo kaynaklı sağlık sorunları yaşayan kişilere uygulanabilir. Vücut Kitle İndeksi değeri 25’in üzerinde olanlar kilolu, 30’un üzerinde olanlar ise obezite hastası olarak tanımlanırlar. Vücut kitle indeksi kişinin boy ve kilo değerleri ile hesaplanır.

Morbid obezlerin ciltleri vücutlarındaki fazla yağı barındıracakları şekilde gerildiğinden hasar görebilir. Cilt aşırı gerilme sonucu elastikiyetini kaybeder. Kişilerin dramatik kilo kaybı sonrasında vücutlarının yeni şekline cilt uyum sağlayamaz. Bunun sonucunda ciddi boyutta cilt sarkmaları olur. Sarkan deri yalnızca estetik görünümü bozmakla kalmaz aynı zamanda enfeksiyon gelişmesi ve kızarıklık gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenle dramatik kilo kaybı sonrası hastalara postbariatrik vücut şekillendirme ameliyatları uygulanması gerekir.

Postbariatrik Estetik Girişimler Nedir?

Bariatrik cerrahi sonrasında dramatik kilo kaybı görülen hastaların vücutlarında meydana gelen deformasyonların ve sarkmaların giderilmesi için uygulanan ve kombine estetik niteliği taşıyan vücut şekillendirme prosedürlerine postbariatrik cerrahi adı verilir.

Postbariatrik estetik girişimler hasta özelinde planlanır ve kombine nitelik taşıyabilir. Bu kapsamda; meme, sırt ve kol bölgelerine; kalça, bel ve karın bölgelerine, yüz ve boyun bölgelerine birlikte müdahale edilebilmektedir. Postbariatrik estetik girişimler sayesinde birden fazla operasyonun tek bir ameliyat ile gerçekleştirilmesi mümkündür. Farklı bölgelerde aynı anda yapılan operasyonlar sonucu bir kez anestezi alınmasının yanı sıra iyileşme sürelerinin eş zamanlı gerçekleşmesi avantajı vardır. 

Hastanın çeşitli anestezi ve cerrahi komplikasyonlarla karşılaşma riskinin azaltılabilmesi için tercih edilen her ameliyat arasında 4 ile 6 ay arasında süre olmasıdır. Ancak kişi özelinde yapılan değerlendirmeler ve ihtiyaçlar neticesinde bu konuda değişiklik olabilir. 

Postbariatrik estetik girişimler kapsamında kombine estetik planlaması yapılırken hastanın genel sağlık durumunun yeni bir operasyona uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastanın kilo stabilizasyonunu koruyup korumadığı titizlikle değerlendirilmelidir.



Postbariatrik Estetik Girişimler Neden Yapılır?

Postbariatrik estetik girişimler, dramatik kilo kaybını takiben oluşan fazlalıkların azaltılması ya da ortadan kaldırılması için uygulanır. Vücut şekillendirme prosedürleri sayesinde altta yatan dokunun şekli ve formu iyileştirilir. Sarkan fazla yağ ve cilt giderilir. Böylece pürüzsüz vücut konturları ve daha estetik bir görünüme kavuşulması sağlanır.

Postbariatrik cerrahi prosedürleriyle aşırı kilo kaybından dolayı vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan sarkmaların ve gevşemelerin giderilmesiyle kişi estetik açıdan hoş olmayan kötü görünümden kurtulur. 



Postbariatrik Estetik Girişimler Kimler İçin Uygundur?

Postbariatrik estetik girişimler;

  • Bariatrik cerrahi sonrası hedeflenen kiloya ulaşan,
  • Kilosunu 12-18 ay süreyle sabit tutmak kaydıyla kilo kontrolünü sağlayan,
  • Vücudunda bariatrik cerrahi sonrasında meydana gelen sarkmaların ve deformasyonların giderilmesini isteyen,
  • Belirli bölgelerde deri fazlalığı olmasını karşın aşırı yağ birikimi minimum ölçüde olan,
  • Kombine ameliyatlar uygulanmasına engel bir genel sağlık sorunu olmayan,
  • Operasyon ile ilgili gerçekçi beklentilere sahip olan kişilere uygulanabilir.

Postbariatrik Estetik Girişimler Nasıl Yapılır?

postbariatrik estetik girişimler neden yapılır

Postbariatrik estetik girişimler ihtiyaçlara göre kişi özelinde planlanır. En sık uygulanan vücut şekillendirme prosedürleri meme dikleştirme, kol germe, alt vücut germe ve karın germedir. 

Kol germe ameliyatında üst kolun alt kısmı koltuk altı bölgesinden dirseğe kadar yeniden şekillendirilerek aşağı doğru aşırı sarkma olan cilt azaltılır. Üst kolun şeklini tanımlayan alttaki destek doku sıkılaştırılır ve pürüzsüzleştirilir. Aynı zamanda üst kol bölgesinde bulunan lokalize yağ cepleri azaltılır. Kol germe ameliyatında çıkarılacak olan derinin yerine ve miktarına göre uygulanacak olan kesinin uzunluğu ve şekli belirlenir. Operasyon kapsamında fazla yağın doğrudan eksize edilmesi ya da liposuction prosedürü uygulanması tercih edilebilir. Kol germe ameliyatı tek başına uygulanabileceği gibi kombine estetik ameliyatların bir parçası da olabilir.

Meme dikleştirme ameliyatında fazla deri çıkarılıp göğüs yeniden şekillendirildikten sonra yeni meme formunun desteklenmesi için çevredeki dokular desteklenerek prosedür tamamlanır. Memelerin büyüklüğünde çok ciddi değişiklikler yaratmayan bu prosedürün hangi teknikle gerçekleştirileceği; göğsün boyutu ve şekli, meme başının boyutu ve konumu, meme sarkmasının derecesi, fazla cilt miktarı ve cilt elastikiyeti gibi etkenlere göre belirlenir. Belirlenen tekniğe göre kesi yapılarak meme dokusu kaldırıldıktan sonra meme sıkılığının ve konturunun iyileştirilebilmesi için yeniden şekillendirme yapılır. Meme ucunun yeniden konumlandırılabildiği ameliyat sırasında eğer areola genişlediyse deri çevresinden eksize edilerek küçültülebilmektedir. Elastikiyet kaybının giderilebilmesi için fazla göğüs derisinin alınması söz konusu olabilir.

Alt vücut germe ameliyatı kalça ve uyluk bölgesindeki fazla derinin ve sarkmaların giderilmesi için uygulanabilir. İç uyluk germe ameliyatından kasıktan dize uzanan bir kesi yapılır. İhtiyaç durumunda liposuction uygulanabilir. Dış uyluk ve kalça bölgesinde yapılacak iyileştirmeler için farklı kesi tekniği kullanılır.

Popo bölgesine uygulanacak olan estetik cerrahi prosedürler belirlenirken genetik özellikler ön plandadır. Bazı hastalarda popo bölgesinde toparlanmanın sağlanması için fazla derinin kesilmesi yeterli olmakla birlikte bazı hastalarda düz popo görünümünün giderilebilmesi için yağ enjeksiyonu yapılması ya da implant yerleştirilmesi gerekliliği oluşabilir.

Karın germe yani abdominoplasti prosedüründe fazla yağ ve cilt alınarak daha sıkı ve pürüzsüz bir karın görünümüne kavuşulur. Tam karın germe ameliyatında bikini hattı boyunca yatay kesi yapılır. Çıkarılacak olan deri miktarı kesinin şeklini ve uzunluğunu belirler. Karın derisi kaldırılıp altındaki kaslar onarılır. Eğer üst karın bölgesinde fazla deri varsa göbek çevresinde ikinci bir kesi ihtiyacı oluşabilir. Üst karın derisi aşağı çekildikten sonra fazla deri kesilip dikiş atılır. Yeni bir göbek deliği oluşturularak ameliyat tamamlanır.

Tüm cerrahi prosedürlerden sonra olduğu gibi postbariatrik estetik girişimlerden sonra da ağrı görülmesi olasıdır. Ancak oluşan ağrı doktor tarafından reçete edilen basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeydedir. 

Post bariatrik cerrahi sonrası iyileşme süresi uygulanan ameliyatın türüne ve kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Kesilere pansuman ya da bandaj uygulanabildiği gibi geçici olarak drenlerin yerleştirilmesi de söz konusu olabilir. Hastaların ameliyat türüne göre 1-3 ay arası değişen sürelerle korse giymesi gerekliliği oluşabilir. Uygulanan cerrahi prosedürden bağımsız olarak sağlıklı ve hızlı bir iyileşme sürecinin yaşanabilmesi için doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Postbariatrik estetik girişimler sonrasında genellikle 1 ay sonra hafif bir programla spor yapmaya başlanabilir. Ancak bu konuda doktor onayı mutlaka alınmalı ve zaman içinde yine doktor onayıyla olmak kaydıyla program kademeli olarak ağırlaştırılmalıdır.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital