Kepçe Kulak Düzeltilmesi

Kepçe Kulak Düzeltilmesi

Title:

Description:

Kepçe Kulak Düzeltilmesi

kepçe kulak düzeltilmesi

Kulak yüzyüze iletişimde görme alanında çok az yer kaplayan bir organdır. Estetik olan kulak ‘dikkat çekici belirginlikte olmayan kulak’ tır. Gözümün farklılıkları algılama konusunda çok başarılı bir organ olarak ‘normalden farklı’ olanları çok hızlı algılar. Yani estetik kulak kepçesi günlük konuşma sırasında dikkat dağıtıcı belirginlikte ve şekilde olmayan kulak kepçesidir. 

Kulak kepçesi yaklaşık 6 cm uzunluğunda kafatasına neredeyse yapışık bir organdır. Kulak kepçesi dışarıdan seslerin toplanmasını sağlar. Kulak kepçesindeki şekil ve boyut farklılıkları direkt olarak duyma fonksiyonunu etkilemez. Kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi tamamen estetik kaygılarla yapılmaktadır. Yaklaşık 6 yaş civarında kulak son halinin %90 ına ulaşmıştır. Yani çocukken başımıza oranla kulaklarımızın boyutu halihazırda biraz büyüktür. Kulak kepçesi kıkırdağındaki bazı anatomik yapıların gelişmemesi ve kulağın baş ile yaptığı açının geniş olması kulağın belirgin olmasına yol açar. Özellikle çocukluk çağında bu durum psikolojik olarak rahatsız edici olabilir. Çocuklar sosyal ortamlardan kaçınma eğiliminde olabilirler. Kulak, küpe ve piercing kullanımı gibi kişiliğimizin dışavurumuna hizmet eden uygulamaların da yapıldığı bir yer olarak genellikle dışarıdan görünmesini tercih edeceğimiz ve saçlarımızın arasına saklamak istemeyeceğimiz bir organdır. Ayrıca günlük hayatımızda uzun saçlarımızı kulaklarımızın arkasına alırken, saçlarımızı kısa kullanırken ya da toplayarak kullanırken kulaklarımızı gizleme ihtiyacı duymak istemeyiz. 

Östrojen hormonu kıkırdakların esnekliğine katkıda bulunur. Doğum sonrası bebeğe anneden geçen östrojen hormonunun etkisiyle kıkırdaklar ilk 72 saat şekillenmeye elverişlidir.  Eğer bebekte kepçe kulak deformitesi mevcut ise kulakları geride tutan saç bandajları ile geriye doğru desteklenmesi deformitenin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Ancak bandajların bası etkisiyle ciltte yaraların açılmaması için 2 saatte bir gevşetilip yeniden takılarak kan dolaşımının sağlanmasına çalışılmalıdır. Doğumdan 72 saat sonraya bırakılan saç bandı uygulamasının deformitenin düzelmesine katkısı çok daha az olacaktır. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

Kepçe kulak ameliyatı kulak arkasından girilen bir kesi ile kıkırdakların yeniden şekillendirilmesi ve kulak kepçesi ile baş arasındaki açının daraltılması işlemlerini kapsar. Kıkırdakları şekillendirmek için birçok yöntem mevcut olsa da genellikle kalıcı ipliklerle dikişler ile kulak kepçesinde mevcut olmayan girinti ve çıkıntılar oluşturulur, kulak kepçesi başa yaklaşacak şekilde geriye doğru alınır. Kulak kepçesi çok büyükse kıkırdak çıkarılarak küçültülebilir. Kıkırdaklar eski halini almaya meyilli yapılardır. Kalıcı dikiş materyalleri ameliyat sonrası açılabilir. Böylece kulak kepçesi eski halini alır. Bu durumda ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir. 

Kepçe kulak ameliyatı erişkinlerde lokal anestezi altında, çocuklarda genellikle genel anestezi altında yapılır. Ameliyat için yapılan kesi kulak arkasında kaldığından günlük ilişkiler sırasında görülmez. Ameliyat sonrası tenisçi bandajı denen kulakları geride tutmaya yarayan bir tür saç bandı 3 hafta boyunca kullanılır. Ameliyat sırasında cildi kapatmak için kalıcı dikiş materyalleri kullanılmışsa yaklaşık 1 hafta sonra alınır. Ameliyat üzerinden 48 saat geçtikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur. Ancak sonrasında bakım merhemleri ile desteklenmesi önerilir. Kulak bandajı kullanılırken basıya bağlı yaraların çıkmaması için iki saatte bir bir miktar gevşetip yeniden yerleştirilerek kan dolaşımının devamının ve yara çıkmasının engellenmesine çalışılmalıdır.

Kulak kepçesi 6 yaş civarında son halinin %90 ına ulaşır. Bu sebeple kepçe kulak düzeltilmesi ameliyatı en erken 6 yaş civarında uygulanmalıdır. Çocuklarda bu durumun psikolojik etkileri de göz önüne alınarak okula başlamadan önce yapılabilir. 

Kıkırdak dokusu doğası gereği çok az kanlanmaya sahiptir. Bu sebeple enfeksiyonlara çok duyarlıdır. Enfeksiyon ya da kanama durumlarında kıkırdakta kalıcı kayıplar oluşabilir. Baş ve yüz bölgesi vücudumuzda kanlanması en fazla olan bölgelerden biridir. Bu sebeple kanama riski fazladır. Kulak kepçesinde kıkırdak üzerindeki cilt yumuşak olduğu için kanamanın sınırlanması zaman alabilir. Ameliyat sonrası kanama gelişmesi kalıcı kıkırdak hasarı oluşması riskini barındırdığı için acil cerrahi müdahale gerektirebilen bir durumdur. Özellikle ameliyat sonrası ilk 24 saatte bu durum açısından uyanık olunmalıdır. Ameliyat sonrası bantlarla bölge kapatıldığı için 24 saat içinde kanama açısından açılarak kontrol edilmesi önerilmektedir.   Kanama gelişmesi durumunda şiddetlli ağrı gelişmesi beklenir. Ameliyat sonrası ağrı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Ameliyat sonrası en sık görülen komplikasyon kulakların ‘fazla’ düzeltilmesidir. Kulak kepçesinin en dışta bulunan kısmının fazla geriye alınarak daha içerdeki yapıların çıkıntılı görünmesine ya da kulağın üçte bir üst/orta  geçişinde geriye doğru bir bükülme ile ‘telefon deformitesi’ olarak adlandırılan bir görünüm oluşabilir. Normalden farklı olan bu silüetler ‘müdahaleli-düzeltilmiş-estetikli’ kulak görünümüne neden olur. Ameliyat mevcut kıkırdakların kalıcı dikiş iplikleri ile şekillendirilmesi ile yapıldığı için genellikle bu deformiteleri düzeltmek mümkündür. Ancak kıkırdak çıkarılarak müdahale edilmişse düzeltme işleminin başarısı azalabilir. 

Kepçe kulak deformitesi tek taraflı ya da asimetrik de görülebilir. Bu durumda her iki kulağı eşitlemek için müdahale yapılabilir.  

Kepçe Kulak Ameliyatı Neden Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı yüzyüze iletişimde dikkat dağıtıcı boyutta olan, baş ile açısı genişleyerek öne doğru belirginleşmiş kulak kepçesinin yeniden şekillendirilerek olması gereken pozisyona alınması amacıyla yapılır. Günlük hayatta estetik kaygıyı azaltarak özgüveni artırmak amacıyla uygulanır. Ayrıca çocuklarda psikolojik etkilenme ve sosyal kaçınmayı azaltmak için yapılır. Hastaların saçlarına şekil verirken daha özgür olabilmesi, takı ve piercing kullanımında daha rahat davranabilmesi hedeflenir. 



Kepçe Kulak Nedenleri?

Kepçe kulak, kulak kepçesi kıkırdaklarının gelişim bozukluğu (fazla ya da az gelişen kıkırdak yapıları) nedeniyle bazı anatomik yapıların gelişmemesi bu sebeple kulağın öne doğru yer değiştirerek belirgin bir hal alması sonucu oluşur. 



Kepçe Kulak Ameliyatı Kimler için Uygundur?

Kepçe kulak ameliyatı 6 yaşından büyük genel anestezi alabilecek, sağlıklı çocuklar ya da lokal anestezi alabilecek sağlıklı erişkin kişiler için uygundur. Erişkinlerde genellikle genel anestezi tercih edilmez.

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne İşe Yarar?

kepçe kulak ameliyatı ne işe yarar

Kulak kepçesinin yeniden şekillendirilip pozisyonlandırılarak kulağın daha ‘normal’ daha ‘az belirgin’ görünmesi sağlanır. Kişilerin özgüvenine katkıda bulunarak iletişimlerini geliştirir. Kendini ifade ederken daha özgür olabilmelerini sağlar. Kendine yakışan kozmetik saç uygulamaları konusunda yeni keşifler sağlayabilir. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital