Burun Estetigi

Burun Estetigi

Title:

Description:

Burun Estetigi

burun estetigi

Burun yüzümüzün tam ortasında bulunan en çıkıntılı organ olarak yüzümüzde en dikkat çeken alanlardan biridir. Konuşma sırasında en dikkat edilen alanlar önce gözler daha sonra dudaklar olmakla birlikte burnumuz eğer ‘farklı’ ise dikkat dağıtan bir unsur olacaktır.  Burun vücudun en çıkıntılı organlarından biri olarak gücü temsil eder. Bu sebeple kişilerin karakter yapısının arzu edilen burun şekliyle uyumlu olması önemlidir. Burun iktidarı ve masküleniteyi simgeler. Bu sebeple erkeklerde küçük ve kalkık burun yerine hatları daha sert ve düz burunlar tercih edilir. Bebek ve çocuklarda burun yüzün geri kalanına göre küçük ve kalkıktır. Kadın yüzü genellikle bebek ve çocuk özellikleri taşıdığında güzel algılanır. Bu sebeple kalkık ve küçük bir burun feminitenin göstergesidir. 

Yaşla birlikte burun çevresindeki kemiklerin hacminin azalması ile birlikte burun yüze oranla büyük görünür ve ucu aşağı doğru yer değiştirir. Ayrıca bazı cilt rahatsızlıkları da burun cildinde değişikliklere neden olup görüntüsünün değişmesine neden olabilir. 

Burnun estetik bir unite olarak değerlendirilmesinin ve insan ilişkilerinde nasıl algılandığımıza katkısının yanında nefes alınabilmesinde ve alınan havanın kaliteli bir hale getirilmesinde önemli fonksiyonları bulunur. İyi fonksiyon görmeyen bir organın estetik oluşundan söz edilemez. Doğada sanattan farklı olarak fonksiyon güzelliğin önemli bir ölçütüdür. Burun alınan havanın temizlenmesi, ısıtılması ve nemlendirilerek diğer solunum organlarına aktarılmasından sorumludur. Elbette ki alınan hava miktarının yeterli olması da başlıca görevlerindendir. Bunun yanında burun koku almamızı sağlayan organdır. Koku tat almamızı da etkiler. Ayrıca en erken gelişen ve eski duyumuz koku olduğu ve anılarımızla en bağlantılı duyu koku olduğu için oldukça özel bir fonksiyona sahiptir. 

Burun Estetiği Neden Yapılır?

Burun estetiği burnunun şeklinden memnun olmayan kişilere arzu ettikleri ifadeyi kazandırabilmek amacıyla yüzüne uygun proporsiyonlarda ve kendi istediği estetik tarzda anatomic yapısının izin verdiği ölçüde burnu şekillendirmek amacıyla uygulanır. Nefes alma problemi olan hastalara ameliyat sırasında kemik ve kıkırdak yapılarda düzeltme (septum orta hatta alma) ve alınan havanın ısıtılmasını sağlayan yumuşak doku yapıları aşırı büyümüşse küçültme işlemleri uygulanabilir. Ancak ameliyat öncesi nefes alma problemine neden olan sorunun tam olarak ortaya konması önemlidir. Kronik sinüzit, allerjik rinit gibi sebeplerle hastanın nefes ya da koku alma problemi varsa ameliyat sonrası şikayetlerinde gerileme olmayacaktır. Nefes alma problemi burnu iki boşluğa ayıran ve orta hattan geçen septumdan kaynaklanıyorsa buradaki eğrilik ve çıkıntılardaki düzeltme işlemi sonrası hastaların fayda görmesi beklenir. Genellikle kıkırdak yapılar kemikten fazla büyüyerek kemik çatı içerisine sığmaz ve birkaç farklı düzlemde eğrilir. Bu eğrilik ya da kıırdak septumdaki çıkıntılar nedeniyle bir taraftaki hava geçiş alanı daralır. Bunu kompanse etmek için burun içinde her iki yanda bulunan konka ismi verilen yumuşak doku yastıkçıklarından darlığın karşı tarafındaki büyür ve karşı taraftaki hava geçiş alanının da daralmasına neden olur.  Böylece her iki taraftaki burun boşluğu daralmış olur. Ameliyat sırasında bunlar düzeltilerek hastanın daha rahat nefes almasına çalışılır. 

Burun Estetiği Kimler için Uygundur?

Estetik burun cerrahisi burnunun şeklinden estetik olarak memnun olmayan ve değiştirmek isteyen, 18 yaş üstü, genel anestezi alabilecek sağlıklı bireylere yapılabilir. 





Burun Estetiği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

burun estetigi sonrası nelere dikkat edilmeli

Burun estetiği sonrası özellikle ilk 3 aylık dönemde burnun darbelerden korunması gerekmektedir. Ayrıca ilk 3 ay gözlük kullanımı önerilmemektedir. Ameliyattan sonraki erken dönemde ödemin az olması ve hızlı gerilemesi için buz uygulaması faydalı olacaktır. Splintler çıkarıldıktan sonra burun içindeki kurumuş materyallerin temizlenmesi ve iyileşmekte olan cildin nemini yeniden kazanması için genellikle çeşitli burun spreyleri reçete edilir. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital