Kaş Kaldırma

Kaş Kaldırma

Title:

Description:

Kaş Kaldırma

kaş kaldırma

Kaşlarımız ifademizi belirleyen en önemli yapılardan biridir. Bakışlarımıza anlam katar. Duygularımızı aktarmada sıkça kaşımızın şeklini değiştirerek anlamlandıran mimiklerimizden yararlanırız. İç kısımları kalkık kaşlar şaşkınlık, çatık kaşlar kızgınlık ve üzgünlük, dış kısımları kalkık kaşlar feminen bir çekicilik, düz ve gözlere yakın kaşlar maskülen çekicilikte bakışları ifade eder. Kadınlarda yüksek, dış kısımları iç kısımlarından daha yukarıda ve 1/3 dış kısımda kavisli kaşlar bakışlara çekicilik katar. Kadınlarda kaşların iç kısımlarının göz küresi çukuru tavanında bulunan kemik yapı hizasında, dış kısmının ise bu kemik yapıdan yaklaşık 1 cm yukarıda olması arzu edilir. Erkeklerde daha az kavisli ve göz çukuru üst kısmındaki kemik yapı hizasına uyan kaşlar gizemli ve çekici bir ifade katar. 

Kaşlar modaya göre en çok şekil değiştiren yapılardan biridir. Kadınlar dönemsel olarak yuvarlak, ince, kalın, kavisli, doğal, çok şekillendirilmiş, düz, kısa, uzun gibi çeşitli şekillerde kaşlarını kullanmışlardır. Ancak hiçbir dönemde kadın kaşı aşağı pozisyonda sevilmemiş hep yukarı kaldırılmaya çalışılmıştır. Kaş – göz mesafesi ne kadar geniş olursa gözler o kadar büyük ve belirgin ve genç algılanmamıza yardımcı olur. Ayrıca göz makyajının daha kolay uygulanmasını sağlar. İç kısımların çok yukarıda olması şaşkın bakışlara neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. 

Kaş Kaldırma Nedir?

Kaş kaldırma doğumsal olarak kaş – göz mesafesi kısa olan ya da zamanın etkisiyle aşağı doğru yer değiştirmiş olan kaşların cerrahi veya minimal invaziv yöntemlerle uygun konumda yeniden pozisyonlanması işlemidir. 

Kaş Kaldırma Kimlere Uygulanır?

Kaş kaldırma kaşlarının pozisyonundan memnun olmayan, genel ve/veya local anestezi alabilecek, sağlıklı, 18 yaş üstü bireylere uygulanabilir.



Kaş Kaldırma Nasıl Yapılır?

Kaş kaldırma en basit şekliyle botox uygulaması ile yapılabilir. Eğer doku yetersizliği ve kaş altındaki yağ yastıkçıklarının erimesi dolayısıyla yaşlı bir görünüm mevcutsa dolgu ile desteklenebilir. Eriyen ve erimeyen iplerle kaşlar yeniden pozisyonlanabilir. Buraya kadarki işlemler genellikle topical ya da local anestezi ile uygulanır.

Kaş kaldırma temporal kaş germe denilen, şakak bölgesinde saç içinden ya da saç çizgisinden girilen yaklaşık 4 er cm lik 2 adet kesiyle derin ve yüzeyel her iki planda birlikte hareket ettirilerek daha yukarı bir pozisyona tespit edilebilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır. Kaşlarımızı hareket ettiren sinirin anatomic seyrine çok yakın çalışıldığı için sinirin kalıcı olarak etkilenmesi riski söz konusudur. Eğer bu etkilenme tek taraflı olursa asimetrik bir görüntü oluşması kaçınılmazdır. Sinirin etkilenmesi genellikle geçici olmakla birlikte kalıcı olabileceği de unutulmamalıdır.

Derin planda alın ve kaş kaldırma işlemi endoskopik olarak da yapılabilir. Bunun için saç içinde kalan 3-5 ayrı kesi ile girilerek operasyon gerçekleştirilir. Endoskopik yaklaşımın faydası cerraha daha iyi bir görme alanı, hastaya daha az görünen bir iz sağlamasıdır. 

İz Konusunda endişeli olabilecek kişiler için yüzeyen planda uygulanan böylece kaşı kaldıran kasa giden yüz sinirini en az derecede rahatsız edecek ‘gliding kaş germe’ yöntemi de tercih edilebilir. Bu operasyonda 3 ayrı noktadan yaklaşık 1 er cm lik kesilerle girilerek cilt tamamen alttaki dokulardan özel cerrahi ekipmanlar yardımıyla serbestlenir. Kaş alınmak istenen yeni pozisyonuna konumlandırılır ve dışarıdan ağ yöntemi de denilen birçok dikişle yeni yerine sabitlenir. Yaklaşık 48 saat sonra bu dikişler alınır. Dikişler alınana kadar ürkütücü bir görünüme neden olsa da son çalışmalarda yüzeyel planda yapılmasına karşın etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir. Elbette her hasta bu işlem için uygun değildir. Ciddi cilt fazlalığı olan kişilerde faydalı olmayacaktır. Bahsi geçen işlemler çoğunlukla genel anestezi altında uygulanır. 

Yaşı ileri, alın çizgileri belirgin genellikle erkek hastalarda direk kaş üzerinden bir kesiyle girilerek cilt fazlalığının çıkarılması ve kaşın daha yukarıda pozisyonlanması tercih edilebilir. 

Kaş germe kaşın yeniden düşmesi riskinin yüksek olduğu, zor ve hasta beklentilerinin çok yüksek olduğu bir ameliyattır. Kaşlar eski pozisyonunu alır ya da asimetrik olursa düzeltme amaçlı yeniden ameliyat gerekebilir. En etkili ve kalıcı yöntemlerin birden çok planda uygulanan kaş kaldırma işlemleri olduğu düşünülse de iple ve ‘gliding’ gibi yöntemlerle de tatmin edici sonuçlara ulaşıldığını savunanlar mevcuttur. 

Ameliyat sonrası göz çevresi ve üst yüzde belirgin ödem ve morluk gözlenir. Yaklaşık 10 gün içerisinde bu ödem ve morluk aşağı doğru yer değiştirerek azalacaktır. Ancak özellikle derin plan girişimlerde kaşların son pozisyonunu almasının en erken 3. Ayda olacağı akılda tutulmalıdır. 

Ameliyat genel anestezi altında uygulanırsa, sürecin olağan seyretmesi halinde hastalar genellikle 1 gece hastanede takip edilip ertesi gün taburcu edilir. Kullanılan ameliyat yöntemine göre dren kullanımı tercih edilmiş olabilir. Gelen sıvının az olması halinde taburculuk sırasında çekilecektir. Kalıcı cilt dikişleri kullanılmışsa 7 gün sonra alınır. Ciltteki izler 6 ay – 1 yıl gibi bir süreçte silikleşecektir. İzler saç içine ya da doğal anatomic geçiş bölgelerine yerleştirilmeye çalışılarak belirginliğinin az olması amaçlanır. Mevcut ödem nedeniyle kaşlar kalıcı pozisyonundan bir miktar daha yukarıda görünecek yaklaşık 3 ay sonra kaşlar kalıcı pozisyonuna oturacaktır. 

Kaş germe ile en sık birlikte uygulanan işlem üst göz kapağı estetiğidir. Alın, kaşlar ve üst göz kapakları tek anatomic yapı olarak değerlendirilir ve gereklilik halinde hepsine birden müdahale edilebilir. 

Botox ve dolgu ile yapılan uygulamaların geçici olacağı unutulmamalıdır. İple yapılan uygulamalarda da bir sure sonra dokuda gevşeme olup kaşlar aşağı doğru bir miktar yer değiştirebilir.   



Kaş Kaldırma Neden Yapılır?

Kaş kaldırma kaşların daha yukarı konumda pozisyonlanarak kaş – göz mesafesinin genişletilmesi amaçlı uygulanır. Bunun sonucunda daha etkili, dinamik, gizemli ve çekici bakışlara kavuşulması amaçlanır. Makyaj yapan hastalar göz makyajlarını daha kolay ve etkili uygulayabilirler. Üst göz kapaklarında sarkıklık ve yığılma olan hastalarda göz kapağı estetiğine ek olarak kaşın pozisyonlanması işlemi uygulanabilir. Üst göz kapağı estetiği sonrası kompansatuar olarak kaşların kalkması sona erecek ve kaşlar bir miktar aşağı doğru yer değiştirecektir. 

Kaş Kaldırma Yöntemleri nelerdir?

kaş kaldırma yöntemleri

Kaş kaldırmanın en basit şekli botox ile kaşların kaldırılmasıdır. Dolgu ile kaş aşağıdan desteklenerek de kaşlar kaldırılabilir. Kalıcı ve geçici iplerle askılama yapılabilir. Üst göz kapağı estetiği uygulanırken sınırlı bir kaş kaldırma işlemi uygulanabilir. Alın germe sırasında kaş kaldırma işlemi de uygulanabilir. Şakak bölgesi dış kısımlarından saç içinden ya da hizasından kesilerle girilerek kaşların dış kısmı kaldırılabilir. Endoskopik ya da çok küçük kesilerle kaş kaldırma işlemi gerçekleştirilebilir. Yaşı ileri olup yüzünde mimic çizgileri belirgin olan özellikle erkek hastalarda, kaş üzerinden kesiyle girilip cilt çıkarılarak kaş kaldırma işlemi uygulanabilir. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital