Karın Germe

Karın Germe

Title:

Description:

Karın Germe

karın germe

Abdominoplasti olarak da adlandırılan karın germe ameliyatı; karın görünümünün iyileştirmesi amacıyla uygulanan bir kozmetik cerrahi prosedürüdür. Karın bölgesinde aşırı yağ birikimi olması, bölgede cilt esnekliğinin ya da bağ dokusunun zayıflaması nedeniyle uygulanabilir. Bunların yanı sıra kiloda ciddi boyutta değişimler olması, yaş alma, sezaryen gibi abdominal cerrahiler, hamilelik ve doğal vücut tipi nedeniyle karın germe estetiğine ihtiyaç duyulabilir. Karın bölgesine liposuction uygulamaları yapıldıktan sonra karın germe ameliyatı gerekliliği doğabilir. Karın germe estetiği hastanın ihtiyacına göre farklı prosedürlerle uygulanabilir. Karın germe ameliyatının farklı estetik prosedürlerle kombine edilmesi mümkündür.

Karın Germe Estetiği Nedir?

Karın bölgesinde bulunan yağın, fazla derinin alınması ve gevşek kasların sıkılaştırılması için uygulanan kozmetik ya da rekonstrüktif cerrahi prosedürü karın germe estetiği ya da abdominoplasti olarak adlandırılır. Karın germe estetiği genellikle dramatik kilo kaybına ya da hamilelik dönemine bağlı olarak gevşeme ya da ayrılma görülen karın kaslarının sıkılaştırılması, bölgedeki fazla yağ ile gevşemiş derinin çıkarılması için uygulanır.

Karın germe ameliyatında hastanın fazla yağı ve derisi çıkarılır. Karın görünümü düzleştirilerek cilt dikilir. Diastasis Rekti görülen vakalarda karın kasları cerrahi olarak sabitlenerek daha gergin bir görünüm elde edilebilir. Karın germe estetiği minimal invasive laparoskopik bir teknikle ya da daha kapsamlı bir uygulamayı içeren açık teknikle gerçekleştirilebilir.

Karın Germe Neden Yapılır?

Deri, kas, yağ gibi karın dokularının gevşemesi ya da fazlalık gibi etkenler karında sarkmalara neden olabilir. Göbekte ve bel çevresinde biriken yağların neden olduğu fazlalıklara bağlı olarak karındaki düzlük kaybolmaya ve kas dokuları küçülmeye başlar. Bunun sonucunda bölgesel kilo artışı gibi estetik kaygılara neden olan bir durumla karşı karşıya kalınır. Özelikle doğum ve kilo kaybı sonrasında karın sarkması görüşmesi kişide öz güven eksikliği oluşmasına neden olabilen önemli bir etkendir.

Karın germe ameliyatı 30 ile 60 yaş arasındaki kişilere uygulanabilen bir cerrahi prosedürdür. Ancak operasyon kararı kişi özelinde cerrahi prosedüre uygunluk değerlendirilerek verilmektedir.



Karın Germe Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Karın germe estetiği;

  • Karın bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak düzenli egzersiz ve dengeli beslenmeyle giderilemeyen yağlanma oluşan,
  • Hamilelik ya da aşırı kilo kaybı nedeniyle karın şekli bozulan,
  • Karnında çatlaklar ve deformasyonlar görülen,
  • Karın kaslarında çeşitli nedenlerle zayıflama görülen kişilere karın germe ameliyatı uygulanabilir.


Karın Germe Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Karın germe ameliyatında hastanın anatomik özellikleri, deri fazlalığının bulunduğu alan ve deri fazlalığı miktarı gibi etkenlere göre farklı tekniklerle prosedür gerçekleştirilebilir. Günümüzde; mini karın germe, tam karın germe, genişletilmiş karın germedir ve Fleur-de-Lis abdominoplasti en sık kullanılan tekniklerdir.

Midenin göbek deliği ve kasık bölgesi arasında kalan alanın sıkılaştırılması için mini karın germe ameliyatı yapılır. Tam karın germe ameliyatında göre daha az invasive bir prosedürdür. Genellikle ideal kilosunda olan ancak diyet ve egzersizle giderilemeyen yağ birikimi ve deri fazlası olan kişilerde uygulanan prosedürde, karnın göbek deliği altında kalan bölgesi hedeflenerek alt karın düzleştirilir. Uygulama sırasında gerekli görülürse alt karındaki kaslar birbirine dikildikten sonra fazla deri çıkarılır ve cilt düzleştirilir. İhtiyaç halinde fazla yağ liposuction ile alınır. 

Tam karın germe ameliyatında kasık bölgesinin hemen üzerinde ve kalça kemikleri arasında olmak üzere yatay bir kesi yapılır. İkinci kesi göbek deliği çevresinde yapılır. Karın kasları onarıldıktan sonra bel ve kalça konturunun düzenlenmesi, fazla yağın alınması için liposuction uygulanır. Deri aşağı çekilerek fazla olan kısmı çıkarılır. İç dikişlerle karın kasları sıkılaştırıldıktan sonra göbek deliği yeniden konumlandırılıp kesiler kapatılır. 

Genişletilmiş karın germe ameliyatı, tam karın germe tekniği gibi uygulanmakla birlikte kalçanın çevresinden belin yan taraflarına doğru uzanan bir kesi yapıldığından yalnızca karın bölgesi değil bel bölgesi de iyileştirilir. Aşırı yağ birikimi ve bel çevresinde deri sarkmaları olan kişilerde uygulanması tercih edilen bir tekniktir. Dramatik kilo kaybı olan hastalarda etkili sonuçlar alınmasını sağlar. 

Dikey abdominoplasti olarak da bilinen Fleur-de-Lis abdominoplasti çok yüksek miktarlarda kilo kaybı ve deri sarkması olan hastalarda tercih edilen bir prosedürdür. Fazla derinin ortadan kaldırılmasına ve özellikle göbek deliğinin üstünde daha sıkı bir görünüm elde edilmesinde etkilidir. Dikey ve yatay yönde deri alınması ihtiyacı olan kişilerde sıklıkla uygulanan Fleur-de-Lis abdominoplasti tam karın germeye göre çok daha kapsamlı bir cerrahi prosedür olma özelliğine sahiptir. Dikey abdominoplasti genellikle; çoğul gebelik yaşayan kadınlara, yaş alma ve diğer karın ameliyatlarından dolayı üst karın derisinde sarkma olan veya bariatrik cerrahiden sonra önemli ölçüde kilo kaybeden hastalara uygulanır. Hem yatay hem dikey kesi yapıldığı için bu teknikle karnın ön duvarının orta bölgesi boyunca büyük miktarda fazla deri çıkarılabilir.

Karın Germenin Riskleri Nelerdir?

Cerrahi prosedürlerin tamamında olduğu gibi karın germe ameliyatı da bazı riskler barındırır. Bununla birlikte ameliyatın alanında gerekli yetkinliğe ve deneyime sahip cerrahlar tarafından uygulanması sayesinde bu riskler minimize edilebilmektedir.

Seroma yani deri altında sıvı birikimi karın germe ameliyatının taşıdığı risklerden biridir. Ameliyattan sonra kesi yerlerine koyulan drenaj tüpleri sayesinde aşırı sıvı birikimi riski azaltılabilse de bazı durumlarda biriken sıvının şırıngayla alınması gerekliliği meydana gelebilir.

Bazı hastalarda kesi hattı boyunca yara izlerinin kötü iyileşmesi ve yaranın açılmaya başlaması söz konusu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılması ve enfeksiyon oluşması riskinin engellenmesi için hastaya ameliyat sırasında ve sonrasında antibiyotik verilmesi tercih edilir.

Karın germe ameliyatında karın bölgesi cildinin derinlerindeki yağ dokusunun zarar görmesi ya da ölmesi riski vardır. Bu riski artıran en önemli etken sigara kullanımıdır. Söz konusu alanın büyüklüğüne bağlı olarak dokunun kendi kendine iyileşmesi ya da cerrahi rötuş gerekliliği görülmesi olasıdır.

Ameliyat sırasında karın dokularının yeniden konumlandırılıyor olmasına bağlı olarak karın bölgesi sinirleri veya nadir olmakla birlikte üst uyluktaki sinirler etkilenebilir. Bu durumda his azalması ya da uyuşma hissedilmesi söz konusu olabilir. Genellikle ilerleyen zamanla birlikte kendiliğinden düzelen bir durumdur.

Karın Germe Nasıl Yapılır?

karın germe nasıl yapılır

Karın germe ameliyatından önce hastanın ihtiyaçları ve ameliyatın hangi teknikle uygulanacağı belirlenir. Cerrah gövdenin merkezini, kesilerin ve yeniden konumlandırılacak göbek deliğinin yerini saptar. Genel anestezi altında uygulanan karın germe ameliyatında iki kalça kemiği arasında ve kasık tümseğinin üzerinde kalacak şekilde ve göbeğin çevresinde kesi yapılır. Karın duvarından göğüs kafesine kadar olan deri gevşetildikten sonra daha sıkı bir pozisyona getirilmesi için karın kaslarının fasyasına dikiş atılıp karın ameliyatının kas onarım kısmı tamamlanır. 

Karın kasları dikildikten sonra liposuction ya da farklı yöntemler kullanılarak fazla yağlar alınır. Karın kesisi kesi hattının üzerine gerilerek fazla deri çıkarılır. Gerilen deride delik açılarak yeni bir göbek deliği oluşturulur. Dren yerleştirilerek kesiler kapatılır.

Karın germe ameliyatı uygulanan teknikten bağımsız olarak genel anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte hastada baş dönmesi ve mide bulantısı ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı hissedilebilir. Ancak hissedilen ağrı basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Ameliyattan sonra birkaç hafta süreyle şişliği azalması ve sıkılaşma için cilde destek sağlanması için kompresyon giysisi giyilir. Kesiye dren yerleştirildiyse günde birkaç kez sıvı boşaltılıp çıkan sıvı miktarı takip edilmelidir. Sıvı miktarına göre ameliyattan 3-14 gün sonra drenler çıkarılabilir. Standart dikiş atılması durumunda 1-2 hafta içinde dikişlerin alınması gerekir. 

İyileşme ameliyattan sonra en az 6 ay sürmekle birlikte operasyondan sonraki erken iyileşme döneminde öncelik ağrıyı yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmaktır. Uygulama bölgesinde kızarıklık, şişlik ve morarma görülmesi doğal bir durumdur. Kesiler iyileşip vücut yeni şekline uyum sağladıkça ortalama birkaç hafta içinde bu yan etkiler azalacaktır. Ameliyattan sonra aspirin ve bazı antiinflamatuar ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Öksürük ve kanama riskinin önlenmesi için sigara içilmemesi önerilmektedir. Hasta ameliyattan sonra 4 ile 6 hafta süreyle ağır kaldırmamalıdır. Bu süre boyunca gereksiz sıvı birikimi oluşmaması için yorucu egzersizler yapılmamalıdır. 

Hastanın normal fiziksel aktivitelerine başlaması ortalama birkaç hafta sürmekle birlikte hastanın fiziksel açıdan iyi durumda ve güçlü karın kaslarına sahip olması durumunda bu sürenin kısalması mümkündür. Hasta ameliyattan sonra sıkı egzersizler uygulamaya başlamadan önce mutlaka doktorunun onayını almalıdır.

Ameliyattan sonra kiloda aşırı değişiklik olmaması durumunda yeniden sarkma görülmesi söz konusu değildir. Ancak yaş alma ve yer çekiminin etkisi zamanla tolere edilebilir sarkmalar görülmesine neden olabilir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital