Liposakşın (Liposuction)

Liposakşın (Liposuction)

Title:

Description:

Liposakşın (Liposuction)

liposuction

İnsan vücudundaki yağ hücrelerinin sayısı ergenlik döneminden sonra artmaz. Ancak tüketilenden fazla kalori alındığı ve alınan kalorilerin harcanamadığı durumlarda kilo artışı nedeniyle yağ hücrelerinin hacmi büyüyebilir. Bu nedenle fazla kiloların verilebilmesi için dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalı aynı zamanda düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.

Bununla birlikte bazı kişiler düzenli egzersiz ve dengeli beslenme programı uygulasalar dahi vücutlarının bazı bölgelerinde inatçı yağ birikimleri oluşabilir. İdeal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın olmasına karşın vücudunda belli bölgelerde düzenli egzersize ve diyete dirençli, inatçı yağ birikintileri olan kişilere liposuction prosedürü uygulanabilmektedir.

Bir vücut şekillendirme ameliyatı olan liposuction’da inatçı yağ birikintileri alınarak yağ hücreleri kalıcı olarak vücuttan uzaklaştırılır. Böylece vücudun şekillendirilmesi sağlanır. Uyluk, kalça, karın, kollar, boyun, gıdı, sırt, yanak, göğüs, diz gibi birçok farklı bölgeye uygulanabilen liposuction prosedürü kesinlikle bir kilo verme yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. 

Farklı yöntemlerle uygulanabilen liposuction prosedürü aynı zamanda gerekli görülmesi durumunda abdominoplasti, BBL, meme büyütme gibi farklı estetik cerrahi prosedürleriyle kombine edilebilmektedir.

Liposuction Nedir?

Liposuction; vücudun belirli bölgelerinde oluşan, düzenli egzersizle ve diyetle giderilemeyen inatçı yağ birikimlerinin vücuttan uzaklaştırılması için özel enjektörler ya da özel bir vakum aracılığıyla emilmesi prosedürüdür. 

Liposuction prosedüründe, uygulanan tekniklere göre değişiklik göstermekle birlikte küçük kesiler yapılması söz konusu olabilir. Kesiler son derece küçük olduğu için uygulamadan sonra iz kalma olasılığı çok düşüktür. Ancak bu durumda kişinin cilt yapısı gibi bazı etkenlerin belirleyici olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Liposuction erkeklere uygulanabilir. Erkeklerin yapısal özellikleri kadınlardan farklı olduğundan iç yağlanma erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Bu tür karın içi yapılanmalar liposuction prosedürü ile giderilemez. Karın kasları ve karın duvarı iyi durumda olan, kas ayrışması olmayan ve karın içi yağlanma oranı daha az olan erkeklerde liposuction uygulaması ile cilt altı yağ dokusu alınabilmektedir.

Liposuction uygulamasıyla bölgedeki yağ hücreleri kalıcı olarak uzaklaştırılsa da bölgede kalan yağ hücreleri yağ depolama ve boyut olarak büyüme özelliğini kaybetmezler. Bu nedenle liposuction uygulaması ile elde edilen sonuçların kalıcı olabilmesi için; sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, bol miktarda su tüketilmeli ve sağlıklı vücut ağırlığı korunmalıdır.

Liposuction Neden Yapılır?

Liposuction; karın, üst kollar, kalçalar, baldırlar, ayak bilekleri, sırt, göğüs, uyluk, çene ve boyun gibi bölgelerde ortaya çıkan, düzenli diyete ve egzersize yanıt vermeyen yağ birikintilerinin giderilmesi için uygulanan etkili bir prosedürdür. Bunun yanı sıra meme küçültme ve jinekomasti tedavilerinde de liposuction yönteminden yararlanılarak etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Liposuction Kimler İçin Uygundur?

Liposuction (Liposakşın);

  • İdeal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın,
  • Vücudunun belirli bölgelerinde düzenli egzersize ve diyete dirençli, inatçı yağ birikintileri bulunan,
  • Hamilelik ya da emzirme döneminde olmayan,
  • Genel sağlık durumunda uygulamaya engel bir sorun olmayan,
  • Vücudundaki yağ dağılımı orantısız olan,
  • Jinekomasti sorunu bulunan,
  • Cildi sıkı ve elastik olan kişilere uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte bazı durumlarda liposuction prosedürünün uygulanması hastanın mevcut sorunlarının giderilmesi için yeterli gelmeyebilir. Eğer hastada bölgesel inatçı yağ birikintilerine ek olarak deri sarkmaları da varsa germe ameliyatına da ihtiyaç duyulabilir. Çünkü liposuction derilerin toparlanmasını sağlayan bir prosedür değildir. Bunun yanı sıra liposuction vücuttaki çatlakların giderilmesinde kullanılabilecek bir yöntem de değildir.



Karın Germe Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Karın germe estetiği;

  • Karın bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak düzenli egzersiz ve dengeli beslenmeyle giderilemeyen yağlanma oluşan,
  • Hamilelik ya da aşırı kilo kaybı nedeniyle karın şekli bozulan,
  • Karnında çatlaklar ve deformasyonlar görülen,
  • Karın kaslarında çeşitli nedenlerle zayıflama görülen kişilere karın germe ameliyatı uygulanabilir.


Liposuction Çeşitleri Nelerdir?

Liposuction birden çok farklı yöntem kullanılarak uygulanabilir.

Islak Teknik (Tümesan Teknik) Liposuction: Uygulamaya başlanmadan önce bölgeye lidokain, epinefrin ve salin bulunan intravenöz sıvılar enjekte edilmektedir. Lidokain tedavi bölgesinin uyuşturulmasını, vazokonstriktör olan epinefrin aşırı kanamanın önlenebilmesi için damarların geçici olarak büzülmesini sağlarken salin solüsyonu seyreltme görevini yerine getirir. Sıvı enjekte edilince bölgedeki doku şişip sertleştiğinden yağ daha kolay alınır. Deride yapılan küçük kesiden yerleştirilen ve vakum benzeri bir makineye bağlı olan kanülle fazla yağlar emilir. 

Vaser Liposuction: Geleneksel liposuction’a alternatif olarak uygulanan bu teknikte yağ hücreleri alınmadan önce sıvılaştırılır. Ultrason Destekli Liposuction olarak da bilinen prosedürde insan kulağı tarafından duyulmadan titreşimli bir enerji olan ultrason enerjisinden yararlanılır. Yüksek miktarda ısı üreten ultrason enerjisi, dalga örüntüsüyle cilde girerek derinin altındaki yağa ulaşır. Üretilen ısı ile yağ eritilir. Anesteziklerle karıştırılmış özel bir solüsyon uygulama bölgesine enjekte edildikten sonra Vaser ultrason probları kullanılarak yağ hücreleri parçalanır. Titreşim yağ hücrelerini ayırıp çözerek uygulama bölgesine infüze edilen sıvıyı emülsifiye ettikten sonra sıvı ve yağ hücreleri kanülle çıkarılır. Vaser liposuction yağ çözülürken diğer dokuların korunmasını sağlayan bir prosedürdür. Bu sayede yağ dokusu, etrafını çevreleyen bağ dokudan kolayca ayrıldığı için daha sıkı ve pürüzsüz bir cilde kavuşulur. Vaser liposuction genellikle düzenli egzersizle sonuç alınamayan mide ve belin yan kısımları gibi bölgelere uygulanır. Klasik yönteme göre daha az morarma ve kanama oluşan bu yöntemin ardından hasta hemen günlük rutinine dönebilir.

Lazer Liposuction: Geleneksel yöntemlerle ulaşılması zor olmakla birlikte lazerle vücut şekillendirmeye çok iyi uyum sağlayabilecek vücut bölgelerine erişilmesinde avantajlı bir tekniktir. Bu teknikte hedeflenen yağ lazer enerjisiyle sıvılaştırıldıktan sonra ince bir kanül kullanılarak çıkarılır. Yağ dokusu parçalandığı sırada uygulanan ısı dokuların sıkılaştırılmasını sağladığı için en etkili tekniklerden biri olarak kabul edilir. Yalnızca yağ hücrelerini hedef aldığından kas ve sinir dokusunu korumayı sağlar. Lazer lipoliz tekniğinin çene altı, kol içi gibi küçük alanlarda uygulanması durumunda yağlar lazerle parçalandıktan sonra dışarı alınmadan böbrekler ve karaciğer tarafından metabolik olarak dışarı atılmaları beklenmektedir.  

Liposuction Nasıl Yapılır?

liposuction nasıl yapılır

Liposuction temelde inatçı yağların vücuttan uzaklaştırılması amacıyla uygulanan bir kozmetik prosedürdür. Liposuction prosedürüne başlanmadan önce inatçı yağ birikintileri alınarak şekillendirilecek olan bölge belirlenir. Ağrı hissinin azaltılması amacıyla uygulama bölgesine karışım sıvı çözelti enjekte edilir. Daha sonra açılan 1-2 mm’lik kesilerden bir vakum makinesine bağlı olan kanüller bölgeye yerleştirilir. Vakum makinesi ve kanüller aracılığıyla fazla yağ emilir. Vakum borusu yüzeyde hareket ettirilerek yağın parçalanması ve mümkün olan en hızlı şekilde boşaltılması sağlanır. Uygulama tamamlandıktan sonra içeride oluşan sıvının dışarı akması ve ödem oluşumunun engellenmesi için kısa bir süre kesikler açık bırakılır. Sıvı dışarı aktıktan sonra kesiler dikişle kapatılır ve uygulama bölgesi sıkıca bandajlanır.

Liposuction uygulamasından sonra bölgede hafif bir kızarıklık, şişlik ve morarma meydana gelmesi olasıdır. Şişliğin azaltılması, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmasına katkıda bulunulması için uygulamadan sonra en az 2 hafta süreyle kompresyon giysisi giyilmesi gerekmektedir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte uygulama bölgesindeki şişlik genellikle uygulamadan bir hafta sonra kademeli olarak kendiliğinden azalmaya başlayacaktır. Hafif ölçüdeki şişliğin birkaç ay süreyle görülmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Nihai sonuç genellikle birkaç ay sonunda görülebilir hale gelir. 

Liposuction ameliyatından sonraki erken iyileşme döneminde hastalar kesinlikle hareketsiz kalmamalıdır. Hafif tempolu yürüyüş ameliyattan sonra kan pıhtılaşması görülmesi riskini minimize eder. Bununla birlikte ilk 4 hafta yorucu egzersizler yapılmamalıdır.

Hastalar liposuction uygulamasından sonra bol miktarda su içmeye özen göstermelidir. Vücudun şiş olduğu ilk birkaç gün dehidrasyonun önlenmesi için sıvı ihtiyacı daha fazladır. Operasyonun uzun vadeli sonucunun daha başarılı olması için kalori tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı bir diyet uygulanması durumunda elde edilen sonuçlar uzun süreli olarak korunabilecek ve iyileşme süreci olumlu yönde etkilenecektir.

Uygulamadan sonra vücut doğal olarak tedavi edilen bölgenin sıvıyla doldurulması yönünde bir tepki verir. Kompresyon giysisi giyilmesi operasyon kaynaklı ağrının ve şişliğin azaltılmasına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra vücudun yeni şeklini alması sürecini de olumlu yönde etkiler. Bu nedenle kompresyon giysisi doktorun belirttiği süre boyunca kullanılmalıdır.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Sosyal medya hesaplarımız






Sosyal Medya Hesaplarımız





Tasarım ve Geliştirme Simur Digital